Blogia
ptqk_blogzine

TOTES SOM PAKES. Segundo comunicado (un poco de historia...)

¿Qui som?

Les paques som un col:lectiu de dones en divers. Algunes som llatinoamericanes, altres europees, africanes, altres de ninguna part, algunes hem nascut a la ciutat, altres ens hem criat en petits pobles, algunes provenim de classe social acomodada i altres varem néixer en el si de famílies pobres. A moltes ens agraden altres dones, a unes altres ens agraden els homes, i algunes ens es igual o anem tan ràpid que ni temps tenim de saber el que ens agrada. La majoria som bífides, parlem al menys dos llengües. Algunes tenim càrregues familiars i altres no. Precàries o surfejant la precarietat. En resum, no tenim por tenim gana.

 

¿Llavors que ens uneix?

De totes maneres, tenim una visió comú de comunicació feminista: pluralíiiiiiiiiiiissim. Ens agrada divertir-nos, aprendre, riure, erotitzar-nos, cometre errors, generar contingut innovador, preguntar-nos qui som, navegar i sonar-nos suport. No ens fa por assumir les contradiccions de ser feminista. ¿Soc una privilegiada amb respecte a altres dones? Possiblement si, altres més , altres menys, pero no vaig a suicidarme per això ni a ocultar-ho. A vegades somo burgeses i mengem hamburgueses.

 

¿Cóm sorgeix el projecto Ràdio Paca ?

Radio Paca es un medi de comunicació lliure, associatiu, autogestionat i participatiu que existeix des de el 8 de març de 2005. Ràdio Paca sorgeix com una iniciativa d'un grup de dones amb experiències variades pero en general entorn al mon de la comunicació alternativa i feminista. El grup gestor el formaven dones que havien estat vinculades a Ràdio Contrabanda, activistes del col·lectiu Les Pénélopes i dones professionals de la comunicació amb ganes de crear un medi que els hi aportés més llibertat. Aquest grup inicial de 8 dones varen el·laborar una proposta de realitzar una ràdio feminista que la van anomenar Ràdio Paca al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (de les 8, 7 encara es mantenen en el projecte de la ràdio). L'apertura d'aquest centre amb uns recursos destinats a la producció cultural de les dones i fruit de la reivindicació dels moviments feministes es constituía com una oportunitat de trobada i de treball col·laboratiu per a fer possible la creació de la ràdio. El projecte es va presentar al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison i la Junta Directiva el va aprovar. Aquest projecte inclou una justificació del perquè una ràdio feminista, explica la metodologia de funcionament de la ràdio i la relació amb el Centre de Cultura de Dones. El projecte es pot consultar en el Centre de Cultura de Dones o demanar-lo a través del nostre correu electrònic.

Desde la seva creació s'han anat sumant mes i mes dones a fer les seves programacions, amb o sense coneixements de ràdio, mes teckis o menys teckis, pero el denominador comú ha estat el de generar un espai de formació i intercanvi per prendre el medi i fer-te'l propi. En aquest any i mig de funcionament assembleari hem creat un espai on les dones poden exercir el seu dret a la comunicació entenent la comunicació com una eina de transformació social.

El Dret a la Comunicació es un dret bàsic reconegut per a la Plataforma de Dones de Pequín i es una reivindicació constant del moviment feminista a nivell planetari. El tancament de la ràdio l'interpretem com una vulneració dels nostres drets fonamentals. Ens han tallat la paraula, sense diàleg, amb coerció.

 

¿Cóm s' ubica en el Centre de Cultura Francesca Bonnemaison?

Una part del contingut del projecte APROVAT pel Centre de Cultura de Dones es:

 

"EL MODEL DE RADIO QUE VOLEM:

La ràdio que es planteja respon a una tipologia d'emissora associativa sense finalitat de lucre ni vinculació a les institucions públiques.

RELACIÓ DE LA RÀDIO AMB EL C.C.D.F.B:

Relació de suport i de recursos:

Proposem una formula de gestió dels recursos mixta. Es a dir que si be la ubicació física de la radio serà al CCDFB; la ràdio generarà els seus propis recursos per a gaudir d'una gestió concertada amb el Centre però no depenent.

Proposem també que el CCDFB tingui en espai assignat dins de la programació estable de la radio, des d'on difondre tant els actes que es duen a terme dins el centre com , disposar d'un espai per a continguts específics.

Model de Gestió de la Radio, en relació al CCDFB:

La Ràdio es gestionarà a nivell assembleari per dones individuals i grups de dones. Essent així l'assemblea l' espai de decisió i gestió del les línies generals de la radio. Es important que la comissió de programació tingui uns criteris establerts des de l'Assemblea General de la radio , de cara a establir paràmetres d'admissió de projectes. Així doncs el marc genèric de "radio de dones", caldrà que s'especifiqui, per donar un conjunt de paràmetres en els que es moguin els continguts de la radio .I d'altra banda, garantir la màxima permeabilitat i obertura de cara a la diversitat que conforma el conjunt del moviment de dones.

La gestió quotidiana vindrà coordinada per les comissions de treball, coordinades per una responsable de cada una d' elles. La comissió de coordinació mantindrà una relació amb el CCDFB per tal de coordinar els recursos i les activitats de la radio amb la resta d'activitats del centre.

Pensem que és important que si be la radio, servirà d'altaveu de les activitats que es realitzin al Centre de Cultura, que gaudeixi d' autonomia tant en la gestió com en l'equip de producció. Es important recordar que com a generadora de discurs, la radio ha de gaudir de continguts heterogenis, que provinguin del conjunt del moviment de dones."

 

¿Qué ha passat en el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison?

1. Crits, insults, humillacions. Fets que no han estat denunciats sino minimitzats i ignorats: "dona, ja sabem que has sofert alguna molestia laboral.."

2. Coaccions individuals. La política del centre ha consistit en no reconèixer l'Assemblea de la Ràdio com a grup interlocutor, no es dirigien a nosaltres com a grup. Han utilitzat la política de pasillo i la coacció individual ¡Si fins i tot feiem torns per anar al lavabo! Ninguna volia pixar.

3.Dos baixes laborals per depressió causades per l' ambient laboral del centre. Aspecte sobre el qual la Bonnemaison mai s'ha pronunciat. Magia potagia, paraula callada, realitat ocultada.

4. Relacions jeràrquiques no assumides. A veure, no sempre es pot ser progre. Si ets dona blanca, de certa edat, acomodada i les teves amigues son diputades, no estás a la mateixa situació que si ets dona jove, sense papers, immigrant i precaria. Sabem que es fàcil d' entendre.

5. L' Assemblea de Ràdio Paca va duur a terme un procés de mediació amb la Junta del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison per a re-establir els mínims bàsics de qualsevol relació respetuosa. Aquest procés es va truncar arrel del canvi de la Junta Directiva. Tan sols va haver-hi una reunió el 6 de març de 2006.

 

¿Perquè varem decidir marxar? ¿I perquè ens van fer fora abans?

La primera reunió amb la Junta Directiva, 8 de Juny de 2006, se'ns va comunicar la dissolució de l'Assemblea de Ràdio Paca com a òrgan de decisió, gestor i de mediació amb el Centre. Des de aquest moment se'ns va comunicar que la Ràdio formava part d'una Comissió del centre i deixava de tenir autonomia i capacitat d'autogestió inclús en els continguts. Es pretenia borrar els principis de la ràdio: lliure, comunitaria, associativa, feminista i plural per a ser simplement un altaveu de les activitats del Centre. Activitats que ens agraden molt i que ens han cultivat amb noms marevellosos però es que... el mon està ple de notícies que cubrir. Aquests son els motius per els que ens han expulsat. Aquelles que ens han expulsat (Junta Directiva del Centre) mai es van apropar als micròfons a parlar, ni tan sols els hi picava la curiositat.

Davant aquesta situació les dones de la ràdio varem decidir informar-nos de quins eren els nostres drets i deures i per això varem contactar amb un advocat activista, idealista i especialista en propietats intel·lectuals i drets d'autoria. La política de la ràdio ha estat sempre la de llicenciar els continguts que produeix en Creative Commons, una llicencia lliure que posa a la disposició de totes la distribució i reproducció dels continguts respectant la seva autoria. Fem comunicació i compartim el que fem. La protecció del projecte no deriva d'un sentiment de possessió ans el contrari, protegir un projecte lliure, autònom i participatiu. Des de la Junta Directiva del Centre les accions han anat en una direcció contraria. ¿Protegir els drets es un delicte?

La nostra política de "fets consumats" ha estat una estrategia per a defensar el projecte des de unes bases col·lectives per mantenir la seva continuïtat. No tenim res que amagar, res que ocultar. L'acusació i causa del tancament i expulsió de les dones de Ràdio paca per part de la Junta Directiva del Centre és en paraules textuals: ""usurpar al Centre la propietat intel.lectual en relació al nom de Ràdio Paca.... l'associació promotora es reserva a través de la seva junta directiva totes les accions penals, civils o qualsevol altra que sigui procedent en defensa dels interessos del centre". ¿QUI ESTÀ USURPANT A QUI?

 

¿Quin tipus de contingut generem i qui ens escolta?

Durant un any i mig al voltant de unes 60 dones hem estat produint continguts radiofònics feministes. Una memoria parcial d'aquest treball activista referent a l'any 2005 està a disposició a: n http://www.bonnemaison-ccd.org/assemblea.html

La Ràdio té un promig de 3.000 radioescoltes i ha atret a centenars de dones al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Dones que no s'hauríen apropat per altres motius que no conèixer i participar a la Ràdio. L'aportació d'aquest projecte de comunicació lliure al Centro de Cultura de Dones i a totes les seves sòcies va més enllà dels continguts, als quals hi ha que sumar sabers, pràctiques d'organització col.lectiva, metodologies d'aprenentatge, xarxes feministes, xarxes amb altres moviments socials, amb altres dones i un llarguíiiiiiisssim etc... El procés de construcció d'aquest medi es i segueix sent experimental i com es pot verificar a la memoria completa del Centre ha tingut un protagonisme en el procés de consolidació d'aquest.

¿Qué es necessita per a iniciar una ràdio per internet?

En divina , adivinalla.. si hem estat amb la Francesca Bonnemaison ¿on està el meu llot? ¿i la meva visa or? En serio, per a fer una ràdio per internet es necessiten mooooltes ganes, coneixements tècnics bàsics pero pocs diners.

 

Firma: Assemblea de Ràdio Paca

Maria, Maria (n'hi ha dos) Íria, Eva, Eva (son dos també), Fernanda, Amarela, Nanzy, Raquel, Asmahane, Belinda, Inês, Lilia, Marcela, Marcela (hay dos), Judith, Mia, Marta, Sonia, Noelia, Li, Mar, Carola, Carolina, Carolina (dues més)...

 

Agraïments:

Hem rebut centenars de correus de suport a la continuïtat de Ràdio Paca com a Ràdio lliure, associativa i participativa.... es a dir, per a seguir sent com som! . A totes i tots moltísimes gràcies!

Xicnet.com
Asociación Cultural Taller de Comunicación "Radio Vallekas"
Nosotras en el Mundo
Red Estatal de Medios Comunitarios
Radiomundoreal.fm
Mambo: http://mambo.pimienta.org
Lícit, línea de recerca amb immigrants treballadores del sexe.
Radioswap.net
E-migre.org
Comissió de dones de Justícia i Pau

Red Internacional de Mujeres Periodistas y Comunicadoras Madrid: Fabiola Calvo, Concepción Martin
Associació Eclèctica, Laboratori de Noves Visions Digitals: www.eclecticadv.net
Globale Dialoge - Women on Air
Women an Law in Southern Afica Research Trust (WLSA) Mozambique
ACSUR-LAS SEGOVIAS (www.acsur.org)
PLAZANDREOK
Aleteo Desequilibrado - Radio Contrabanda
Eskalera Karakola
Precarias a la Deriva
Observatori de Resistències i Subcultures (www.observatori-risc.net)
Asamblea de la Comunicación Social (Elisenda, Anna Sala, Eva Durall)
www.Bisaucii.org
www.Forumriberadelbesos.net
Ravalnet/Associació per a Joves TEB
Escoles compromeses amb el món
Radiation Tours S.L
Bloc d'Acció Ovàrica

www.mediateletipos.net


0 comentarios